In dit artikel beschrijven wij de oorsprong van spam, hoe spammers in de praktijk werken en wat u er tegen kunt doen om spam te voorkomen én tegen te houden.
Het allereerste spam-bericht
Op 3 mei 1978 verstuurde Gary Thuerk, een marketingmedewerker bij het toenmalige Digital Equipment, als eerste een commerciële boodschap aan een groot aantal mensen via e-mail. Het waren 393 e-mailadressen. Tegenwoordig heeft spam epidemische vormen aangenomen met naar schatting, dagelijks 120 miljard boodschappen, samen goed voor 90 procent van al het e-mailverkeer.
Verklaring van het woord spam
Spam is een afkorting voor spiced ham. Dat het woord spam tegenwoordig synoniem staat voor ongevraagde e-mail lijkt terug te voeren op een sketch van Monthy Python in de jaren zeventig. Daarin figureert een echtpaar dat in een restaurant alleen maar gerechten kan bestellen op basis van spam. Het is ook algemeen bekend dat spiced ham een zeer lage voedingswaarde heeft en niet smaakt. Met andere woorden, net zo inhoudsloos en smakeloos als de meeste ongevraagde e-mail.
Wat zijn de kenmerken van Spam?
- De inhoud van een bericht bepaalt of er sprake is van spam: die moet commercieel, ideëel of charitatief zijn;
- U heeft vooraf geen toestemming gegeven aan de verzender om het bericht aan u te versturen;
- Een spam-mailing, waarbij tienduizenden e-mailberichten tegelijkertijd worden verzonden, zorgen voor overlast op het internet door vertraging van het internetverkeer.
Wat kun je er aan doen? Spamfilters!
Niemand kan voorkomen dat spammers e-mailadressen oogsten en massaal e-mail versturen. Zolang spamberichten converteren naar verkopen zullen er altijd ondernemers zijn die betalen voor het versturen van spam. U zult dus:
- preventief moeten u opletten hoe u e-mailadressen kenbaar maakt via o.a. websites
- spam, al dan niet geautomatiseerd, filteren.
Wist u dat ..
- .. de meeste bedrijven die spam verzenden vanuit het buitenland werken en, in opdracht van derden, enkel en alleen bezig zijn met het 'oogsten' van e-mailadressen en het verzenden van spam, niet gebonden door strenge Nederlandse wetgeving?
- .. spammers speciale computersystemen hebben ingericht die per land zoeken naar e-mailadressen via gewone websites? U heeft toch ook een e-mailadres op uw website vermeld? Dit is zeer eenvoudig geautomatiseerd te achterhalen via een webspider;
- .. het ook heel eenvoudig is om e-mailadressen te oogsten door een aantal veel gebruikte prefixes te combineren met domeinnamen? De spammer verstuurt een e-mailbericht aan frank@uwdomeinnaam.nl. Hij krijgt vervolgens van de e-mailapplicatie de melding dat frank@uwdomeinnaam.nl niet bestaat. Krijgt hij geen foutmelding dan weet de spammer dat het mailadres correct is. De volgende prefixes, info@, sales@, factuur@, contact@, administratie@ zijn natuurlijk erg voor de hand liggen en ook frank@, Piet@ en wim@ doen het in Nederland heel goed.
- .. de spammer ook uw mailserver kan vragen of een bepaald e-mailadres bestaat? Als deze vraag op de juiste manier gesteld wordt dan geeft de mailserver keurig antwoord. Er is dan nog geen e-mail verstuurd. Als de mailserver OK geeft voor het e-mailadres dan weet de spammer dat het mailadres opgenomen kan worden in de lijst. Hij verbreekt de verbinding en zet het e-mailadres op zijn spamlijst. Deze manier van oogsten maakt het mogelijk om softwarematig in zeer korte tijd heel veel e-mailadressen te vergaren;
- .. spammen is in Nederland bij wet verboden sinds 19 mei 2004?
- .. 74% van alle spamservers worden in China gehost?
- .. 22 miljard zijn de kosten van spam in de USA?
- .. 4% van de spamberichten converteert. Dit wil dus zeggen dat de ontvanger reageert op 4% van alle spam?
Wat is spam volgens de Nederlandse wet?
Het versturen van ongevraagde commerciële, politieke of charitatieve e-mail is niet toegestaan. Verzenders moeten:
- aantoonbare toestemming hebben van iedere ontvanger voor elke (bulk-)mail die ze versturen;
- bij elke e-mail een duidelijke en makkelijke mogelijkheid tot afmelden bieden;
- zichzelf als afzender duidelijk identificeren;
- Ook het verzamelen van e-mailadressen voor e-mailingen wordt door de aanpassingen in de Telecomwet aan banden gelegd. De OPTA, toezichthouder op de post- en telecommunicatiemarkt in Nederland, is belast met de handhaving van het spamverbod voor spam afkomstig uit en gericht op Nederland. Klachten over spam kunnen op een speciale website worden ingediend: www.spamklacht.nl.
Tips!
Formulieren
Maak op uw website alleen gebruik van formulieren en voorzie die formulieren van een CAPTCHA;
Concrete links
Plaats nooit e-mailadressen van uw collega's online in de vorm van een concrete link maar vervang het gewoon door een afbeelding van uw e-mailadres;
Wegwerp e-mailadressen
Gebruik 'wegwerp' e-mailadressen. Vraagt een website om verificatie van uw e-mailadres, voordat u toegang krijgt tot voor u belangrijke content, maak dan gebruik van een wegwerp adres via volgende websites:
- 10minutemail.com
- Ikbenspamvrij.nl
- Mailinator.com